Ako si kúpiť šteniatko z našej CHS?

V tomto článku sa rozpíšem o tom, ako získať šteniatko práve z našej chovateľskej stanice. Samozrejme, že to bude čistokrvné šteniatko s preukazom pôvodu, skontrolované poradcom chovu, so všetkými náležitosťami (PP, očkovací preukaz alebo europass, 1-3x odčervenie, 1-3x očkovanie - záleží od veku, kedy odíde od nás, kúpna zmluva, štartovací balíček...)

1. Prvá vec, ktorú pravdepodobne urobíte automaticky po zhliadnutí inzerátu, bude, že nám napíšete e-mail, alebo zavoláte na mobil. Tu by bolo vhodné sa trochu predstaviť a povedať svoju predstavu, čo od šteniatka očakávate a aké zázemie bude u vás mať. Predsa len ste pre nás úplne neznámy človek a my by sme radi vedeli, ako a kde šteniatko bude žiť.

2. V prípade, že sa dohodneme na návšteve, je dobré sa na ňu aj dostaviť, alebo dať včas vedieť, ak sa vám z vážnych dôvodov nebude dať prísť. Ďalších záujemcov neodmietneme len preto, že budeme čakať na vás. Návšteva zvyčajne býva tak hodinku-dve, treba s tým počítať, ak máte dlhú cestu. Je to priestor na zoznámenie sa so šteniatkami, netreba to unáhliť. Čo ak si vás vyberie úplne iné šteniatko, ako ste chceli? Máte možnosť sa na všetko spýtať, čo vás zaujíma, vidieť naživo, ako žije naša svorka a stretnúť matku šteniatok (krycie psy-otcovia sú zvyčajne zďaleka a nie vždy je možnosť vidieť aj ich).

3. Ak sa už dohodneme na rezervácii šteniatka, tá sa stáva záväznou až zaplatením zálohy (v čase od narodenia do 7 týždňov- teda v čase kedy musí byť šteniatko so svojou matkou). Záloha predstavuje zvyčajne 1/3 kúpnej ceny a je nevratná, preto si kúpu šteniatka treba naozaj veľmi dobre premyslieť a zvážiť. Zvyšok sumy/ doplatok sa platí na mieste v čase odberu šteniatka. Zmluva o zmluve budúcej (k platbe zálohy) a samotná Kúpna zmluva sú samozrejmosťou.

4. Nakoľko je možné si kúpnu cenu za šteniatko rozdeliť na dve časti vďaka zálohe, cena je pevná a nezjednávame. Ak by sa predsa len vyskytlo šteniatko neštandardné, nevhodné do chovu alebo zdravotne znevýhodnené, je možné ho predať za nižšiu cenu s uvedením chýb, vád a možných problémov, ak sa o nich vie, priamo do kúpnej zmluvy. Aj takéto šteniatko však bude mať Preukaz pôvodu!

5. Na e-maily a sms typu "Cena? Záujem." a pod. neodpovedáme! Ak vy nemáte ani toľko času a slušnosti aspoň pozdraviť a spýtať sa celou vetou, pravdepodobne by to bola pre nás strata času. Ak sa vám nepáči výška kúpnej ceny, nemusíte nám nadávať, môžete sa skúsiť obrátiť na najbližší útulok a urobiť dobrý skutok tým, že dáte domov psíkovi, ktorý toľko šťastia nemal. No ani tam nečakajte, že to bude zadarmo!

6. U nás dávame budúcim majiteľom možnosť vybrať si meno pre svoje šteniatko. Jediným obmedzením je začínajúce písmeno mena, ktoré je určené tým, akým písmenom je označený celý vrh. Ak sa jedná o vrh A, mená šteniatok musia začínať písmenom A! A tak aj pri ďalších vrhoch. Ďalšou možnosťou je dať šteniatku mená dve- prvé meno dáme my podľa prislúchajúceho písmena a druhé meno, ako ho chcete volať, si zvolíte vy. Napr. chcete meno pre fenku Cherri, no meno musí začínať na B, tak papierové meno môže znieť Black Cherri z Tieňov lesa a vy si ju budete volať Cherri. Alebo jednoducho meno necháte na nás a vy si budete vášho psíka volať doma aj tak, ako vám to bude vyhovovať.

7. Šteniatka u nás strávia 7 týždňov, počas ktorých sa snažíme im dať všetko, čo je treba. Nielen lásku a kvalitnú stravu a zdravotnú starostlivosť, ale tiež kontakt so zvieratami, ľuďmi, dbáme na socializáciu, v ktorej treba pokračovať ďalej v novom domove. Každé šteniatko si od nás odnáša okrem všetkých dokumentov, aj štartovací balíček (granulky na prvé 3 dni, miska, odmerka), hračku a obojok. V prípade, že šteniatko cestuje do zahraničia, treba rátať s neskorším odberom podľa konkrétnej krajiny, zvyčajne vo veku 15 týždňov. Dôvod je prostý- šteniatko musí do inej krajiny cestovať až po očkovaní proti besnote (12 týždňov) a následnej karanténe (3 týždne).
Aktualizácia: Šteniatka pred odchodom musia byť riadne skontrolované poradcom chovu, ktorý vie presne určiť, ktoré šteniatka sú vhodné a odporúčané k ďalšiemu chovu a ktoré menej. Preto je najvhodnejšie, ak si s výberom šteniatka počkáte až do tejto kontroly. Samozrejme berieme do úvahy aj váš výber, či podľa mena, povahy alebo správania. 

8. Počas odberu šteniatka si s vami prejdeme zmluvu, ktorá môže byť predpripravená už skôr, vtedy si obe strany skontrolujeme všetky údaje. Dôležité je mať pri sebe občiansky preukaz, bez neho môže byť zmluva neplatná! Vyplnením zmluvy, podpisom a zaplatením sa stáva zmluva platnou. A šteniatko je vaše. ;)

9. Kúpou šteniatka získavajú majitelia doživotný servis a podporu od nás. Vždy je možné sa na nás obrátiť a spýtať sa, nechať si poradiť, čokoľvek, s čím si neviete pomôcť. Takisto vieme pomôcť aj v prípade, že sa dostanete do zlej situácie a budete sa musieť psíka vzdať, budete ho musieť predať alebo darovať. V každom prípade nás kontaktujte a situáciu skúsime vyriešiť k dobru všetkých. Zmluva nedovoľuje predávať psa tretím osobám, preto by sme mali byť informovaní, že sa niečo deje. Radi pomôžeme psíkovi/fenke z nášho odchovu, ak bude v núdzi.

10. Budeme velmi radi, ak majitelia s nami zostanú v kontakte, aj keď nebudú chcieť psíka do chovu alebo na výcvik. Raz za čas nás potešia fotky, aby sme videli, ako sa má. Je pre nás dôležité vedieť, že sa má dobre. Fotky je možné poslať buď nám, alebo ich zverejniť na našej FB skupine: Chovateľská stanica z Tieňov lesa pre priateľov.

Komentáre

Obľúbené príspevky

Kontaktný formulár

Meno

E-mail *

Správa *