Chov československého vlčiaka s PP

Ak ste si kúpili československého vlčiaka a chcete s ním/s ňou vstúpiť do chovu, mali by ste si prečítať, čo všetko to obnáša. 

Dôležitým prvkom pre chovného psa/fenu je prejsť bonitáciou a tá slovenská je naprísnejšia, lebo ide o naše národné plemeno a tiež k nej treba veľa vecí: 
- zvod - nepovinný, no dôležitý, ak pes príde o zub a je napísané vo zvodovej karte, že mal chrup úplný nie je s tým potom problém na bonitácii, ak sa tak stane pred zvodom, treba to potvrdiť lekárskou správou a RTG zubu, na zvode sa posudzuje najmä exteriér, najvhodnejšie ho je absolovať po výmene zubov, teda psík by mal mať vek minimálne 6 mesiacov
- RTG bedier a lakťov - do chovu môžu iba takí, čo majú stupeň A (0/0) alebo najhoršie vyhodnotenie B, vyššie stupne C, D a viac hovoria o ťažkej dysplázii a je možné ju preniesť na ďalšie potomstvo, čo nie je žiadúce
- 1 výstava - nejde iba o krásu, ale aj o to, ako si zvládnete psa v stresovej situácii!, pre psa je to naozaj veľmi stresové, najmä ak sa pes výstav nezúčastňuje - veľa psov, hluk, behanie do kruhu, ukazovanie zubov, dotýkanie sa psa cudzím človekom, najvhodnejšia je klubová alebo špeciálna výstava
- genetické testy na DM - degeneratívna myelopatia, pes v určitom veku prestane ovládať zadné končatiny, len ich ťahá za sebou a DW - dwarfizmus, trpasličí vzrast spolu s ďalšími pridruženými zdravotnými problémami, vzorku krvi na obe ochorenia je možné odobrať buď na bonitácii, alebo aj vopred v tom istom laboratóriu, ak ich potrebujete mať skôr (do chovu môže vstúpiť aj nosič, len sa nesmie spáriť s ďalším nosičom, niekedy sa dopredu nevie, či konkrétny pes je alebo nie je nosič), tieto testy sú povinné!
- DNA profil - jeho jedinečnosť je v tom, že je to pre psa niečo ako u ľudí odtlačok prsta a je možné ho porovnať s rodičmi a overiť ich, vzorka krvi na DNA profil sa odoberá priamo na bonitácii pod dohľadom člena klubu a lekára, inde odobratú vzorku na DNA profil, vykonaný v inom laboratóriu klub neakceptuje,
- skúška SVP1 - pes beží 40 km a vy ho doprevádzate najčastejšie na bicykli, čsv je zaradené do skupiny psov, pre ktoré je povinná skúška z výkonu!, ďalšími stupňami sú SVP2 (70 km) a SVP3 (100 km), tieto dve vyššie skúšky povinné nie sú
- a posledným krokom je samotná bonitácia, ktorá prebieha vo viacerých krokoch: dôležité je meranie rôznych častí tela, výšku psa, váhu, ako sa pri tom pes správa a vizuálne posúdenie exteriéru (máme málo posudzovateľov, no verte, že to robia poctivo a dôkladne), ďalej je overenie povahy pri priateľskom stretnutí, na kolíku pri útoku cudzej osoby v prítomnosti majiteľa a bez, pri prechode náhodného chodcu (na overenie, ako sa vie pes upokojiť po predchádzajúcich útokoch) a napokon reakcia psa na streľbu. Príliš bojazlivé a príliš agresívne povahy sa z chovu vylučujú, nakoľko nie sú schopné vydržať ako meranie, tak ani test povahy na kolíku. 

Ak toto všetko pes/fena zvládne, stáva sa chovným/chovnou, to samozrejme ešte potvrdzuje vyššia organizácia (u čsv je to Slovenský poľovnícky zväz a Slovenská kynologická jednota) do PP psa.

Všetko je to naozaj veľmi prísne a mnoho ľudí to odradí, no má to svoj význam. Podmienky v iných krajinách sú jednoduchšie, niekedy netreba nič, len bonitáciu, no mnoho zahraničných chovateľov pristupuje k tomu, že sa chcú tým slovenským vyrovnať a podstúpia dobrovoľne aj skúšku SVP1, aj sa snažia dodržať všetky slovenské podmienky pre chovnosť.


Informácie nájdete aj na stránke Klubu československých vlčiakov v SR.

Ešte raz uvediem postup v skratke:


1. Zvod mladých - treba absolvovať vo veku 6 až 18 mesiacov - NIE JE povinný! Ale ak ho absolvujete a zvodovú kartu ukážete na bonitácii platíte za ňu 50% ceny!

2. SVP1 - POVINNÁ! - treba absolvovať pred uchovnením, najskôr však až po 1 roku veku, pretože dovtedy sa pes formuje a nesmie ťahať záťaž.

3. RTG kĺbov kvôli dysplázii bedrových a lakťových kĺbov - POVINNÁ je iba DBK, ale keď už je psík uspaný, je vhodné si dať urobiť aj DLK. Tiež sa môže robiť minimálne po dosiahnutí veku 1 rok. My osobne dávame robiť okolo 18tich mesiacov veku, čím neskôr, tým lepšie.

4. Výstava - POVINNÁ! - klubová, špeciálna, európska ... ktorú organizuje priamo Klub chovateľov československého vlčiaka v SR. Stačí iba jedna výstava, ale najlepšie v rok uchovnenia, prípadne max rok stará!

5. DNA profil, testy na ochorenia Degeneratívna myelopatia (DM), dwarfizmus (DW) - POVINNÉ! - tieto ochorenia sa u vlčiakov objavujú a je dôležité poznať, či je pes na ochorenia čistý alebo ich dedične môže preniesť na svojich potomkov. DNA profil ukáže zhodu s rodičmi plus ďalšie údaje o DNA profile konkrétneho psa. Odbery na genetické testy na tieto dve ochorenia sa robia zvyčajne až na bonitácii, ale v prípade, že niektorý z rodičov nesie gén na určité ochorenie, je možné si dať urobiť odber aj inde, ale v akreditovanom laboratóriu (Vetgene, Genomia ...). V prípade samotného DNA profilu klub uznáva iba odber priamo na bonitácii (Vetgene).

6. Bonitácia - POVINNÁ! - Podrobnejšie som o nej písala vyššie. Dopĺňam ešte pár vecí: Môžu sa jej zúčastniť iba psy a fenky, ktoré majú splnené všetky predchádzajúce povinné podmienky, avšak fenky minimálne vo veku 18 mesiacov, psy vo veku 24 mesiacov a pri psoch je podmienkou aj zostúpenie oboch semenníkov!

POZNÁMKA: Vždy nás o svojich plánoch ohľadom chovu informujte vopred, veľmi radi poradíme, pomôžeme, nasmerujeme. A hlavne nezabúdajte, že síce je tých podmienok veľa, ale keď si ich viete vopred pekne rozplánovať, čo kedy chcete splniť, tak to ide oveľa ľahšie, ako keď sa na tento zoznam povinností pozriete vcelku. Krok za krokom sa to dá zvládnuť. Želáme veľa síl a odhodlania tým, ktorí sa rozhodnú svojho miláčika uchovniť a znášať ďalšiu zodpovednosť za svoj chov.

Komentáre

Obľúbené príspevky

Kontaktný formulár

Meno

E-mail *

Správa *