Plánované vrhy

Plánovaný vrh C

jeseň/zima 2024 - autumn/winter 2024

  

Beltaine Unega Wahya a Bryt z Údolia vlkov







Rodokmeň šteniatok nájdete TU!

Povaha:
Veríme, že povahu z veľkej miery ovplyvňuje majiteľ, preto nesľubujeme konkrétnu povahu. Rodičia nedajú dopustiť na svoju rodinu. Šteniatka by mali byť aktívne, kontaktné a ovládateľné, spočiatku trochu tvrdohlavé a drzé. U nás budú šteniatka vyrastať v spoločnosti psov, mačiek a oviec, v kontakte s dieťaťom a inými ľuďmi.
Povaha šteniatok je komplikovaná vec a v tomto vrhu to bude naozaj: "ako si to urobíte, tak to bude". Tieto šteniatka budú aktívne, hravé, nebojácne, drzé. Budú potrebovať pevnú ruku, ale nie hrubú silu, lebo by to nalomilo váš vzájomný vzťah. Drilom u nich nič nedosiahnete. Dôležité je u nich začať cvičiť poslušnosť hneď, dôležité im ukázať mantinely odkiaľ pokiaľ. Najlepšie u nich funguje pozitívne odmeňovanie, najmä jedlom, pamlskami, pochvalou a tiež vedia veľmi pekne odsledovať iné psy, iné zvieratá (napr. aj mačky) . Príklad iného psa: Čo robí on, naučí sa aj šteňa. Jednoducho, čo tomu šteňaťu dáte prvý rok, to zožnete neskôr v puberte a dospelosti. To platí aj na iné vrhy a iné čsv, ale tu si dovolím na tom trvať.

Výzor:
Predpokladáme šteniatka typického vlčieho výzoru pevnej kostry s typickým vysoko nasadeným chvostom. Predpoklad stredného vzrastu, a to aj napriek tomu, že matka šteniatok má výšku 66 cm, čo je na fenku veľmi krásna výška. Zo štandardu plemena vyplýva, že najnižšia povolená výška u sučky je 60 cm, u psa 65 cm. Plánovaný otec ma výšku podľa bonitácie 66 cm, ale na inej neklubovej akcii mu bolo nameraných 68 cm. Ohľadom stavby tela sa u neho jedná o ťažšieho jedinca, masívnejšieho, ale zato so šírkou hlavy 14 cm, ktorá už tiež nie je bežnou. Bryt ako jeden z mála psov v aktuálnej populácii je svetlej pieskovej farby, ktorú drží po svojom otcovi Gorranovi Grey Střípek Snú a ktorá sa rýchlosťou blesku z plemena vytráca. Taktiež očakávame, že niektoré šteniatka budú krásne farebné a niektoré pôjdu do strieborna po matke, ktorá striebornú nesie ďalej. Zo skúsenosti z minulého vrhu po Beltaine je väčšina potomkov strieborných. Ako to ale napokon farebne vyjde sme aj my sami zvedaví. 

Zdravie:
Šteniatka budú po rodičoch negatívne na obidve z najčastejších ochorení - presnejšie degeneratívna myelopatia DM a dwarfizmus DW. Obaja rodičia majú urobené RTG kĺbov s vynikajúcimi výsledkami: bedrá A, lakte 0/0. Napriek tomu môžeme dať preventívnu výstrahu, že pri bedrových kĺboch môžu vyskočiť aj horšie výsledky, ak by genetika preskočila o dve tri generácie dozadu, kde sa vyskytli aj kĺby s výsledkom B. Ale aj psa s kĺbmi s výsledkom B je možné použiť do ďalšieho chovu. 
O iných závažných ochoreniach nemáme vedomosť, ale pokojne môžeme pri osobnom stretnutí spomenúť, čo sa pri čsv vyskytuje a čo ešte nie.

Chov:
Šteniatka z tohto spojenia budú vhodné do ďalšieho chovu vďaka zaujímavému spojeniu rodičov, málo frekventovanému rodokmeňu zo strany matky, všestrannému využitiu na rôzne aktivity, pevnej kostre a pevnému zdraviu, ktoré nanešťastie aj u mnohých čsv začína trochu degradovať. Ohľadom zdravia však ani my nemôžeme garantovať, že sa nikdy nič nevyskytne. Každý pes raz na niečo ochorie, ale ak by sme o nejakej komplikácii včas vedeli, určite vás vieme upozorniť vopred a nič zámerne nezamlčujeme. Pre ďalší chov je toto spojenie určite zaujímavé. Avšak ďalší chov pre nás nie je podmienkou, nakoľko dosiahnuť chovnosť je mimoriadne náročné pre prísne podmienky.

Šport/práca: 
Beltaine má výbornú poslušnosť a vyžaduje ju aj od iných psov v jej okolí. Venujeme sa s ňou dogtrekkingu a turistike. Má povinnú skúšku SVP1. Jej matka má coursingovú licenciu (preteky nechrtov).
Bryt je vo svojom rodnom prostredí veľmi flegmatický a poslušný. V prostredí mimo domov má silné obranárske pudy a drží si psov aj ľudí od tela, najmä ak ide o celkom neznáme osoby. Napriek tomu, že sa môže zdať veľmi nepriateľský voči iným psím samcom, vo svojom dvore funguje s ďalším psom bez akéhokoľvek náznaku agresie. Mladší a submisívnejší pes v ňom vidí vzor a oporu a fungujú ako zohraná dvojka, ktorá si kryje chrbát.
U tohto spojenia očakávame veľmi aktívne šteniatka, ktoré bude nevyhnutné zamestnávať ako fyzicky, tak aj psychicky (zamestnať hlavu), preto sú pre nich vhodné rôzne aktivity. Jednou z top aktivít môžu byť pachové práce, pretože majú veľmi dobrý čuch, napr. klasické stopy, mantrailing, vyhľadávanie v sutinách, nosework, pričom táto aktivita je vždy spolupráca psovoda a psa a okrem spoločne stráveného času sa utužuje aj vzájomný vzťah medzi majiteľom a psom. Ďalej pre nich môžu byť zaujímavé agility, pričom je potrebná rovnako spolupráca aj poslušnosť psa. Tiež môžeme odporúčať aj coursing, napr. preteky pre nechrtov, pretože toto spojenie bude mať istotne veľmi silný lovecký pud, ktorý treba pre nasledovanie líščieho chvostu na pretekoch a tiež rodičia radi behajú a sú neúnavní. A potešíme aj milovníkov výstav, pretože vďaka kvalitnej kostre a typickému výzoru môžu mať navrch aj v tejto disciplíne. Ale fantázii sa medze nekladú a ak by robili aj niečo celkom iné, ale boli by s vami a bavilo by ich to, tak to treba skúsiť (napr. videla som aj psy na paddleboarde a bavilo ich to :D)

Mená:
Psy: Carr, Caro (karo), Casper, Crisp, Cézar/Caesar, Conor, Calwen, Cid, Cedric, Candiff, Cyro, Crazy, Cerberros, Centauri, Coffee (kofí), Ceres, Cassini, Cupid.
Fenky: Carrie, Cassiopeia, Connie, Candy, Calypso, Cesna, Cita, Cesmin, Cleopatra, Cara Mia, Cruella, Cataleya, Curacao (kirazó), Cressida, Cordelia.

Mená sú síce vopred navrhované, ale veľa krát ani nie sú použité. Niekedy je to jednoducho pocit, alebo návrh majiteľa, čo určuje výsledné meno.

Komentáre

Obľúbené príspevky

Kontaktný formulár

Meno

E-mail *

Správa *