História nelegálnych hybridov československého vlčiaka v Taliansku


V roku 2013 sa začalo v Taliansku vyšetrovanie prípadu (koordinované štátnou prokuratúrou v Modene) s nelegálne kríženými hybridmi vlka a československého vlčiaka, ktorí sa v niektorých prípadoch predávali aj za 5 000 €. Vyšetrovanie trvalo celkom 3 roky. Preukazy pôvodu hybridov boli falšované a vydávané ako plemeno československý vlčiak. V tom čase bolo 39 (niektoré zdroje uvádzajú 42) krížencov, do roku 2017 ich počet stúpol až na 229. Vybrané československé vlčiaky boli krížené s vlkmi z Karpát, škandinávskych krajín a Severnej Ameriky. Vlky boli na tieto účely nelegálne odchytené! Dôvodom bolo vytvorenie odolnejších psov voči rôznym ochoreniam (napr. chorobám kostí) s exteriérom viac pripomínajúcim vlka. Povahovo však boli hybridy agresívnejšie a nebezpečnejšie a nie vhodné ako domáce zvieratá. Hybridy dosahovali na výstavách lepšie hodnotenia (aj keď už bolo vidno morfologické a charakterové zmeny čŕt oproti československému vlčiaku), preto boli veľmi žiadané a ľudia boli ochotní za ne zaplatiť nemalé peniaze.
Operácia, ktorá sa týmto prípadom zaoberala, mala názov „Ave Lupo“. Je to meno feny z nepovoleného spojenia po rodičoch Armín (nemecký ovčiak neznámeho pôvodu) a kanadskej bielej vlčici Lupíne, pričom Ave Lupo Mutara bola zapísaná do pomocného registra československého vlčiaka v ČR. Na nej a jej potomkoch (pozn.: potomka mala aj jej sestra Audrey a tiež sa dostal ďalej do chovu, ich brat Áres do chovu nezasiahol, o ňom veľa informácií nemám, no vraj mal problémovú povahu) potom pokračovalo kríženie s čsv alebo vlkmi v Taliansku, ktoré nabralo obludné rozmery a vyústilo do odobratia Preukazov pôvodu všetkým psom a fenám z tejto „rodiny“ v roku 2017! Je prísne zakázané na týchto hybridoch ďalej chovať! Nakoľko si kupujúci hybridy kúpili ako šteniatka a tie si za ten čas vytvorili puto so svojimi majiteľmi, boli ponechané u majiteľov pre ich lepšiu pohodu. Obvinených bolo 9 chovateľských staníc, jedno z obvinení bolo najmä obvinenie z nezákonného držania chráneného druhu. Hybridy sa však dostali aj za hranice Talianska.

Článok vznikol ako výber najdôležitejších informácií z viacerých článkov, ktoré o tomto probléme písali. Prikladám viacero odkazov, ale väčšina z nich je v pôvodnom jazyku, teda v taliančine.

Článok v il resto del Carlino

Blog chovateľskej stanice Sulle Orme del Lupo 

Článok v Il Fatto Quotidiano

Oficiálny oznam na stránkach ENCI (talianska národná organizácia)


Ďalšie dôležité odkazy:
O krížení Armína a Lupíny sa dozviete viac aj TU. Článok je spracovaný českou chovateľkou. Na konci článku sú spomenuté aj iné krížence. 

Ďalší dobrý článok je spracovaný aj slovenskou chovateľkou o rôznych krížencoch vlka a psa a nájdete ho TU.


Štandard plemena československý vlčiak nájdete na stránke Klubu chovateľov československého vlčiaka v SR. Ak už je raz schválený štandard nejakého plemena, akékoľvek ďalšie primiešavanie krvi iných plemien a vlkov nie je povolené!

Komentáre

Obľúbené príspevky

Kontaktný formulár

Meno

E-mail *

Správa *