Exokrinná nedostatočnosť pankreasu (EPI)

Pankreas je orgán v tele zodpovedný za produkciu inzulínu (ktorý reguluje hladinu cukru v krvi v tele) a tráviacich enzýmov (ktoré pomáhajú pri trávení škrobov, tukov a bielkovín v potrave zvierat). Ak pankreas nedokáže produkovať dostatok týchto tráviacich enzýmov, vyvíja sa exokrinná nedostatočnosť pankreasu alebo EPI.

EPI môže ovplyvniť gastrointestinálny systém psa, ako aj celkovú výživu a môže spôsobiť problémy, ako je chudnutie a chronická hnačka. Tento stav sa považuje za dedičný u nemeckých ovčiakov.


Príznaky 
EPI môže spôsobovať tráviace problémy, podvýživu a nesprávnu absorpciu živín do tela, čo môže prispievať k nadmernému množeniu baktérií v črevách. Príznaky môžu zahŕňať chronickú hnačku; chudnutie napriek normálnej alebo zvýšenej chuti do jedla; častý alebo väčší objem stolice a plynu; a koprofágia, stav, ktorý spôsobuje, že zviera chce jesť svoju vlastnú stolicu.

Príčina
Najčastejšou príčinou EPI u psov je idiopatická atrofia pankreasu (PAA). Enzýmy zodpovedné za pomoc pri trávení škrobov, tukov a proteínov sú produkované bunkami pankreasu známymi ako pankreatické acinárové bunky. PAA sa vyvíja, keď tieto bunky nefungujú správne, čo vedie k EPI.
Druhou najbežnejšou príčinou EPI u psov je chronický zápal pankreasu (pankreatitída). Ak je príčinou chronická pankreatitída, je možné, že váš pes má cukrovku, ktorá sa tiež musí liečiť.

Diagnóza
Ak sú zjavné príznaky exokrinnej nedostatočnosti pankreasu, je možné vykonať niekoľko testov funkcie pankreasu. Vzorka séra, ktorá meria množstvo chemického trypsinogénu (TLI) uvoľneného do krvi z pankreasu, by mala odhaliť problémy v pankrease. Pes s EPI bude mať znížené množstvo TLI.
Môže sa vykonať niekoľko ďalších testov, vrátane analýz moču a stolice. Gastrointestinálne infekcie alebo zápaly môžu patriť medzi ďalšie problémy zodpovedné za príznaky podobné tým, ktoré sa vyskytujú u EPI.

Liečba: 
EPI je veľmi ťažké ochorenie a veľké percento chorých na liečbu nereaguje dobre. Liečba pankreatickej nedostatočnosti je rozdelená do troch fáz: podávanie enzýmov pankreasu, cielená strava a použitie kobalamínu.


Komentáre

Obľúbené príspevky

Kontaktný formulár

Meno

E-mail *

Správa *